Onze eigen 'Witte' (en groene)

Asperges zijn een typisch seizoensproduct. Ze worden – afhankelijk van de weersomstandigheden – geoogst van eind april / begin mei tot Sint Jan (24 juni). Tijdens het oogstseizoen zijn de asperges en aanverwante producten in onze boerderijwinkel te koop. Verser kan niet!
Onze verse Maastrichtse volle grond asperges zijn behalve hun volle smaak te herkennen aan de mooie blanke kleur, het topje voelt stevig aan, de onderkant van de stengel is niet houterig en geeft niet mee als je erin knijpt.

De asperge behoort tot de lelieachtigen. Het is een meerjarige plant die tien tot twaalf jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld. De bovengrondse plant, met stokkige stammen en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren en vormen in de lente nieuwe uitlopers. De jonge stengels die uit de aspergeplant omhoogschieten worden als ze nog onder de grond zijn afgesneden en als witte asperges verkocht. Zodra de stengels boven de grond komen verkleuren ze onder invloed van de zon, eerst naar paars en kort daarna naar groen. De witte, paarse en de groene asperge is dus dezelfde plant!

Voor de witte asperges wordt de grond rond de plant ongeveer een halve meter opgehoogd, zodat de scheut zijn weg omhoog naar het licht zoekt en geoogst kan worden voor hij het oppervlak heeft kunnen bereiken.

Aspergevelden worden vaak overdekt met plastic. Dit heeft een tweeledig doel. Enerzijds om de grond te verwarmen, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert. Anderzijds om te voorkomen dat de Limburgse löss niet nat wordt zodat er eenvoudiger gestoken kan worden. Hoe dit aspergesteken gebeurt, kunt u zien tijdens de rondleidingen.

Asperges zijn een gezonde delicatesse die voor 94% uit water bestaat en goede eiwitten, broodnodige ruwe vezelstoffen en belangrijke mineralen bevat. Groene asperges bevatten tweemaal zoveel vitamine C dan witte asperges en zeer veel vitamine A. In asperges zitten weinig calorieën: slechts 21 Kcal. per 100 gr.

Login
BIOLOGISCH HISTORIE FAMILIE AARDAPPELEN PROJECTEN UIEN WITLOF VRIENDEN CONTACT BROUWGERST